Geweld laait weer op

Het geweld in Haïti laait na een iets wat ( wat heet rustig in Haïti) rustige periode weer fel op. De demonstraties nemen weer toe. Dan weer in Delmas, vervolgens in Tabarre en zo dwaalt het door Port-au-Prince. Ook in andere steden is er veel onrust. Wij richten ons vooral op Cité Soleil. Daar ligt ons schooltje en wij hopen steeds maar weer dat kinderen en leerkrachten veilig naar school kunnen. Dat is nu nog wel het geval, al komen niet alle kinderen meer opdagen. Waar we zeker begrip voor hebben.

Een menigte gaat de straat op om aan te geven dat ze de corruptie van de regering beu zijn.

Stille rustige demonstraties kennen ze niet echt in Haïti. Ze gaan in volle emotie de straat op en uiten zich daar heftig over hun onzekere situatie. De groepen worden geleid door de oppositie en in enkele gevallen door de Gangleiders. Regelmatig vallen er doden bij de demonstraties. Er wordt niet naar uitleg geluisterd, er wordt niet goed met elkaar gesproken en wordt gehandeld, helaas met geweren in de hand.

In de voodoo wereld, die toch nog echt heerst in Haïti, is het heel gewoon om lik op stuk beleid toe te passen. Jij schiet iemand neer, dan gaan we achter jou aan en ben jij de volgende. Het einde is dan zoek.

We kunnen alleen maar beginnen op de school met de kinderen een bepaalde nieuwe goede mentaliteit bij te brengen en hopen dat ze er wat mee doen. Volgend jaar starten we met het Rots en Water Programma in Haïti. Daar zullen zeker 35 leerkrachten uit diverse regios aan mee doen. Wij hopen hiermee een steentje bij te dragen aan een mentaliteits verandering of mentaliteits bewustwoording. Het creeëren van een inzicht wat nodig is om goed met elkaar om te kunnen gaan.

Apart om te vermelden: de USA heeft net voor de onrusten van afgelopen weekend ( 9 juni 2019) de veiligheidswaarschuwingscode van 4 naar 3 veranderd. Vooralsnog houden we Haïti goed in de gaten en volgen we het nieuws vol op. We houden u op de hoogte.

Comments are closed.