Info over Gang oorlog in o.a. Cité Soleil

Als je alle artikelen en diverse kranten uit Haïti nu leest, die over de twee ( en meer)  heftige gangs  in Port-au-Prince  gaan, dan wordt je zeker niet vrolijk. De bende leider van een van de gangs is Arnel Joseph. Hij blijkt veel contact te hebben met de senator Gracia Delva van de regio Artibonite. Nu schijnt het dat bende leider Arnel Joseph zich daar ook steeds naar terug trekt. Toch erg dat de politiek zich op dit level dus bezig houdt met  foute mensen. Waar is de betrouwbaarheid van de politiek? Haiti kampt al enkele presidents periodes met het zoeken naar een degelijke president. De niet- leiders capaciteiten en zwakke regeringen die nog te weinig verandering hebben kunnen doorvoeren voeren daarin de boventoon.

We zetten ons in Nederland in voor donaties voor goed geregeld onderwijs in Haïti, halen alles uit de kast om kinderen naar school te krijgen, aldaar in de misère die er al jaren is. En dan gaan er twee groeperingen aan de stok met elkaar en kunnen de kinderen in Cité Soleil niet meer veilig naar school en is de school nu (tijdelijk) dicht. De politie zit met handen in het haar, er wordt op diverse levels gepraat, vergadert  maar echte actie is er nog niet. De politie macht is te klein. De bendes zijn heftiger bewapend, de rollen lijken aardig omgedraaid. De bendes hebben helaas ook meer macht over de bevolking. Zij weten het slim ( gehaaid) aan te pakken en bespelen de arme bevolking, die soms van toeten nog blazen weten.

De bendes komen met gemak aan gloednieuwe wapens. Is dit land echt de beroemde bodemloze put?  De drang en motivatie om kinderen in de sloppenwijk Cité Soleil te helpen is onveranderd groot. Maar het vertrouwen in de regering en politiek neemt af. En heel soms domineert die afkeer even over de motivatie. Het lijkt vechten  tegen de beroemde bierkaai ! Er moet toch ergens een integere en goede Haïtiaan opstaan en daadwerkelijk adequaat aan de slag gaan met wetten en regels en effectieve handelingen om het land weer goed op poten te krijgen. Dat het een klus zal zijn, is nu al duidelijk. Zo kan het niet langer.

De kinderen van deze generatie zien in hun kwetsbare levensfase een verkeerd voorbeeld. Deze kinderen leven een deel van hun leven in angst, wat zeker een effect heeft op hun gedrag en houding als ze ouder worden. De armoede en huisvesting  komt daar nog bij en de kinderen sluiten zich zo mogelijk ook aan bij een bende als ze 15 zijn. We kunnen ze op school  veel leren en dat is ook zeker wat we blijven doen. Maar het straatleven is behoorlijk bepalend. Is het daar op straat niet rustig, dan zal een kind weinig leerstof opnemen en weinig kunnen relativeren en dus ook waarschijnlijk geen mentaliteitsverandering aan gaan. Het is een hele tijd goed gegaan in Cité Soleil, ervaring leert dat de bevolking aldaar in de sloppenwijk vriendelijk en open is. Het kan dus wel. Die hoop dat het weer rustig wordt, blijft dan ook aanwezig.  Het komt vast wel weer. Nu is het politiek onrustig en daarin grijpen de bendes weer hun kans.

Joel Janeus, onze vriend en de loco-burgemeester van Cité Soleil heeft zijn handen vol aan het organiseren van bijeenkomsten met politie, ministers maar ook met de bendeleiders. In communicatie blijven met elkaar is erg belangrijk. Verdere escalaties proberen te voorkomen. Zoeken naar dezelfde steef doelen van de diverse groeperingen en zorgen dat er zo min mogelijk slachtoffers vallen.

Haïti, een prachtige parel in de Cariben. Maar nu is de glans er wel even van af. We houden jullie op de hoogte van de situatie in Cité Soleil en de omliggende wijken in Port-au-Prince. Er is nu bijna dagelijks contact met Joel Janeus en mochten er grote noemenswaardige veranderingen zijn dan zal dit worden vermeld op de website van www.steuncitesoleilhaiti.nl

( N.B.  Artibonite is de regio langs de zee, iets boven Port-au-Prince. Vanuit P-au-P langs de zee ongeveer 2 uur naar het noord-westen rijden! )

Comments are closed.