Verslag van onze “School”reis.

Een kort verslag van onze werk-reis naar Haiti.

In de meivakantie zijn Marije (Bestuur) en Christella ( dochter v Marije en geadopteerd uit Haiti) naar Haiti geweest. Zij hebben daar 8 dagen lessen gegeven op de EMAC (École Mixte Action Chretienne). Een enorme uitdaging want alles mocht in de Franse taal! Er is ingezet op rekenonderwijs, coöperatieve werkvormen en een Rots en Water training voor het team en deels ook voor de kinderen. Een vol programma, waar hard aan gewerkt is. Elke dag was het wegens het drukke verkeer in het regenseizoen toch ongeveer 1,5 uur rijden. Op zich hebben we niet eens veel regen gehad maar was het duidelijk op de route wel merkbaar dat de regenperiode begonnen was. Veel modder, veel kuilen vol water, omleidingen en blokkies ( lange filles) hinderden de route naar school. De regen viel vooral in de avond en nacht.

Het team deed enthousiast mee aan de lessen. Het is een jong team van studenten die, door op de EMAC les te geven, hun collegegeld verdienen voor hun eigen studie. De school heeft duidelijk nieuw meubilair nodig en het salaris van de leerkrachten verdient ook veel aandacht. We hebben dus weer een goed doel voor de komende periode. De school was niet erg schoon. Terwijl er in de wijk Cité Soleil hard gewerkt wordt aan het uitgraven en schoonmaken van de afwateringskanalen en straten, leren de kinderen niet eens hun eigen lokaal schoon te houden. Daar wilden we graag verandering in brengen. We hebben voor alle lokalen een prullenbak gekocht. Het gemeentehuis van Cité Soleil heeft twee grote buiten prullenbakken geschonken en op de speelplaats gezet. De afspraak is nu dat op het einde van de dag de kinderen hun lokaal netjes achterlaten en de speelplaats ook. Kinderen zijn de toekomst dus als we bij hen de gewoonte aanleren om spullen op te ruimen, wie weet….heeft het effect op de wijk…..!

Om orde de scheppen in de chaos hebben we ook voor elke klas een afsluitbare plastic bak gekocht. Daarin zitten per klas de nodige materialen. Mocht er wateroverlast komen dan zitten de materialen goed opgeborgen én de leerkracht kan de bak handig mee naar de klas nemen. Er kan helaas niets in het lokaal achterblijven, de kinderen nemen het anders helaas mee naar huis. Leert onze eigen ervaring aldaar!

Ook zijn er nog diverse schoolboeken en materialen gekocht en zijn de meegebrachte spullen verdeeld over de klassen. De leerkrachten hebben voor twee maanden salaris ontvangen. En het is hard nodig om daar sponsoring voor te vinden! Geen salaris, geen leerkrachten, geen onderwijs in Cité Soleil!

In een vergadering hebben we besloten om de komende tijd te werken aan rust en structuur in de school. We stellen schoolregels en klassenregels op. Ook worden de pauzes beter geregeld. Iedereen moet wat meer houvast hebben, zowel de kinderen als de leerkrachten.

Het was een leerzame en zeker zinvolle “school”reis. Het team heeft handvatten en wil er ook mee aan de slag. Dat is een goed teken. Open staan voor verandering en er alleen maar beter van kunnen worden.

Voor foto’s klik op de onderstaande foto’s voor twee afzonderlijke albums.

Foto’s van de lessen.

Foto’s van de Rots en Water lessen.

 

 

Comments are closed.